fredag 22 februari 2008

Bloggproblem!

Kul att ha en egen blogg - men hur fixar man till den så att den blir bra?
Jag försökte lägga till en ljudfil men det kunde jag inte, och så la jag till en bild som inte passade in utrymmet - hur redigerar jag den måntro?

14 kommentarer:

Erik Svedäng sa...

Oj, du har också en sån häringa blog, kul!

Patrik Bernhardsson sa...

Bilden bör redigeras innan den läggs upp i bloggen. Även om man ändra storleken i bredd och höjd i de flesta bloggprogram så är bilden i samma filstorlek, vilket gör att sidan kan bli trögladdad för dom med sämre uppkoppling.
Det finns många bildredigeringsprogram att använda. Vissa är gratis och andra får man köpa.

MIA sa...

Hej Patrik!
Hur ska man redigera den - vad vill bloggen ha för format?/MIA

Patrik Bernhardsson sa...

Du redigerar den i ett bildbehandlingsprogram som typ Photoshop eller Gimp. Du ändrar storleken på bilden, dvs bredd och höjd (då ändras även filstorleken).
Att ta en bild direkt från en nyare digitalkamera och lägga direkt upp på nätet är inte att rekommendera. Då är filen enormt stor och trögladdad.
Bilden som du har på fikastunden verkar inte så jättestor. Så den kan räcka med att du klickar på och förändrar storleken direkt i editorn på bloggen (där du skriver text).
Men det kanske inte fungerar så i blogger?

Lennarth sa...

Det går att påverka bildens storlek när du skriver eller redigerar ett inlägg. Gå till Inlägg på din blogg och välj Redigera.
Klicka på bilden (markera) så får du små boxar i hörnen och kanterna på bilden. Ta tag med muspekaren (håll inne knappen) i någon av boxarna i hörnen och dra sean innåt för att förminska bilden.

Ett annat sätt är att redigera bilden och ladda upp en ny och byta ut mot den som är för stor. Kanske vill du testa ett nätverktyg för det? Då slipper du inköpa och installera på din dator.

Skapa dig ett konto hos Picknic. http://www.picnik.com/
Där kan du ladda upp bilder och redigera. Bättra på skärpan, storleksförändra (resize) och en heldel annat. Kanske lägga en text på bilden eller lägga till en ram runt om.
Har du ett Picasa konto (genom redan befintligt Googlekonto som du använde för att skapa bloggen) så kan bilderna sparas där liksom du kan hämta bilder därifrån.

MIA sa...

Tack för tipsen. Nu testar jag - så får vi se om bloggbilden blir lite snyggare!

MIA sa...

Hej Lennart!
Jag har testat att redigera bilden som du sa (genom att klicka på den i redigeringsläge) men det funkar inte.

Jag har även förgäves försökt lägga ut en ljudfil på bloggen - det finns ett ställe på "min profil" där man kan addera en judfil, men jag vet inte hur man gör - har försökt på massor av sätt! (Det var lätt att lägga till bild - även här efterfrågas URL - vad är det?)
Hej från MIA

Lennarth sa...

Jag har lagt upp en bild på hur du skall göra. Följ länken så finner du hur du redigerar bilder i redigeringsläget i Blogger.
http://ikt.ei.hv.se/blogs/v08/wva100/wp-content/uploads/2008/03/blogger_bild_justering.jpg

Lennarth sa...

Heja länken syns inte så här kommer den som en "riktig" länk.

Justera bild i Blogger

Lennarth sa...

Vet inte riktigt hur du tänkt att använda din ljudfil. Kanske i ett inlägg som du gjort med bilden?

Då kan du inte lägga den i profilen utan måste länka till en ljudfil med en URL. Att lägga in bild och video i ett inlägg går relativt enkelt genom att använda funktionerna för det. Lite osäker på ljud och Blogger men skall undersöka. Kanke går det att länka till en ljudfil med videoverktyget.

URL betyder Uniform Resource Locator och kan väl mest liknas vid den unika Internetadressen på en fil. Läs mer

Lennarth sa...

För att kunna hantera nätmaterial på ett smidigt sätt behöver du ha tillgång till en plats på nätet där du kan lagra material, ungefär som Disco.
det finns många platser som tillhandahåller lagringsplatser. Du bör välja en beroende på vad du vill göra. Högskolan tillhandahåller plats på nätet genom våra servrar. Du kan använda webb-delen på streamserven. De filer du placerar på en server på nätet får alla en unik adress URL som du sedan kan ange oavsett vilket system du använder. En blogg och en fil måste inte ligga på samma server utan kan vara placerade på helt olika platsre. Du pekar genom att ange URL.

MIA sa...

Hej Lennart!
Ljudfilen jag vill lägga ut är en helt vanlig liten fil i Wave sound (451kB) som jag har på min dator. Det är Ljudet av en torsk som flörtar, och jag skulle gärna vilja att folk som kollar min blogg ska få chansen att lyssna på det.
I den färdiga delen av Blogger, där man kan lägga information "Om mig" finns det en plats för ljud. Jag försökte som sagt putta in det där, men misslyckades. Hur gör jag för att skaffa mig en URL-kod för ljudfilen?
undrar MIA

Lennarth sa...

Jag skulle tro att du behöver konvertera den till en mp3-fil för att Blogger skall godta den. Det är också det vanligaste formatet för ljud på nätet.

Ladda ner och installera Audacity öppna filen i programmet och spara som mp3.

Nästa steg är att skaffa dig en plats på nätet där du kan lägga filer (så att de får en URL)
Ett förslag är att du registrerar dig för 1Gb gratis utrymme på http://www.box.net/

Lennarth sa...

Mia!
Pernilla har just skapat konto på Box så tag kontakt med henne så får du kanske tips vad det går att använda till. T.ex lagra material på nätet för att det skall få en URL.