torsdag 24 april 2008

Wikis

Då den här kursen startade valde jag att blogga om wikis, och på min och Jeanettes wiki skriver vi om verktyg som kan användas för att bygga nätverk - t ex RSS och delade dokument. Efter rekommendationer från husgurun Will Richardsson valde vi att skapa en Peanut Butter Wiki (http://www.pbwiki.com/) eftersom det är lika enkelt som att göra en jordnötsmacka (!)


Då man öppnar en PBwiki får man omedelbart små trevliga mejl från någon som heter Kristine, och som vill hjälpa en med att komma igång och skapa en väl fungerande wiki. Kristine kommer med tips på hur man kan organisera sin wiki och hur man lägger till bilder, videoinslag etc.


En sak som förbluffar mig är den fantastiska generositet och dela-med-dig-anda som råder i cyberrymden. Skapandet av bloggar, RSS-läsare och wikis verkar drivas av eldsjälar vars främsta syfte är att koppla samman människor i världsomspännande nätverk! PBwikierna skapar man gratis och de är helt fria från reklam. På PBwikis hemsida får man tips om hur man kan använda wikis både i undervisningssammanhang och företagande. Man erbjuds även att ta del av andras wiki-tips i "users community" på http://getsatisfaction.com/pbwiki. Man kan dessutom få direktsupport och svar på frågor om man stöter på broblem.

Hur går det till egentligen? Vem försörjer Kristine, och alla hennes medarbetare? Jag är övertygad om att mycket i webvärlden faktiskt drivs av cybernördar som sitter uppe på nätterna och hittar på nya sätt att koppla samman folk. Men stora, avancerade webtjänster som PBwiki, blogglines.com och Blogger.com?

Inga kommentarer: